Colle Val d’Elsa – a hagyományok és a toszkán konyha kedvelőinek

Toscana

A hagyományok és helyi ízek kedvelőit várja Siena megyében, a Toscán táj legszebb részén fekvő autentikus városka, Colle Val d’Elsa, ahol magyar nyelven fogadják a hazánkból érkező vendéget. 

Colle Val d’Elsa, a dombra épült város

A középkori jellegzetességeit, hangulatos sikátorait megtartó nyugodt kisváros San Gimignano és Siena között található, stratégiailag jó az elhelyezkedése. Aki Toszkána egyik legszebb részére szeretne ellátogatni (Volterra, San Gimignano, Monteriggioni, Certaldo, Chianti vidék) és a felkapottabb Siena, Firenze mellett más helyekre is kíváncsi, annak ajánlom Colle Val d’Elsa városkát. Nem tartozik a legismertebb turista látványosságok közé, de ha Firenzéből Siena felé tartunk, és egy kevésbé nyüzsgő, autentikus helyre vágyunk, érdemes egy kis kitérőt tenni. Könnyen megközelíthető, akár a helyi busszal is.

Colle Val d’Elsa városa három részből áll, de arculatában két részre osztható. A domb tetejére épült felső városra, az óvárosra (Colle Alto), melynek egyik része a XI – XII századi Castello, a kastély, a középkori kis szűk utcák, házak, román stílusú templomok. A másik, a reneszánsz Borgo di Santa Caterina, ilyen stílusban épített palotákkal és a Porta Nova. A számos középkori és reneszánsz épületet a 13. századi kőből épült városfal megmaradt része határolja.

Az Elsa patak mentén elterülő alsó kerület az új város (Piano), ahol modern épületekkel találkozhatunk. Érdekessége, hogy a múltat és a jelent lift köti össze: az óvárosba egy szikla belsejében kialakított lift viszi fel a látogatót. A fenti teraszról pazar kilátás nyílik a környékre, a dimbes-dombos, erdős-mezős, ciprus- és olajfás tipikus toszkán tájra. Itt vezet keresztül a régi Via Francigena zarándokok útja, ami Canterbury-től Rómán keresztül egészen Jeruzsálemig tart. A település egyik legrégebbi épülete a 14. századi erőd, homlokzatán a Medici család címerével, melyben napjainkban a városháza működik.

La cittá del cristallo

A “kristály” városaként  (la cittá del cristallo) is emlegetett Colle Val d’Elsa mai napig az olasz üveg- és kristályüveggyártás egyik legfontosabb központja. Az itteni üvegművességről a legkorábbi írásos emlékek 1331-ből származnak. Az üvegmécsesek, flaskák, üvegtálak, vizespoharak, talpas poharak mellett 1936-tól kezdődik egy minőségi előrelépés, ekkor kezdenek olyan üveget gyártani, ami 15% ólom-oxidot tartalmaz: így születik meg Colle di Val d’Elsaban az első kristályüveg.

A hatvanas években kezdtek el a gyárban ólomkristály tárgyakat előállítani, termékeikkel több díjat, aranyérmet is elnyertek. Idegenvezetővel az üvegkészítés folyamatát is meg lehet tekinteni a helyszínen.

Kívül palota, belül modern hotel az óváros szívében

A Hotel Palazzo Renieri Colle Val D’Elsa szívében található. A reneszánsz palotát, amely ma a szállodának ad otthont, a XVI. században a módos Renieri család építtette (Palazzo Renieri di Sopra). Az épület felújításánál különösen figyeltek az eredeti stílus megőrzésére, a berendezésben és a szolgáltatásokban viszont már a modernitás és a kényelem dominál.

A palota hotel ideális akár üzleti utazóknak, akár romantikus kiruccanáshoz, de gondoltak a családokra is egymásba nyíló három ágyas szobákkal. Az is hotel mellett szól, hogy a központban található, a legtöbb látnivalóhoz közel, mégis jó ár-érték arányú szolgáltatással. A Santa Caterina térre néző szobák ablakaiból a közeli boltocskákra, pizzériákra, kávézókra látni. Igazi stile di vita italiano…

A Hotel Palazzo Renieri három étteremmel is büszkélkedhet. A Hosteria Portanova, egy gourmet toszkán étterem különleges helyszínen, a Porta Nuova várbástyán, egyedülálló panorámával. Itt minden fogás hagyományos receptek alapján helyi minőségi alapanyagokból készített művészi alkotás. A Ristorante Milleluci a város középkori részén – Arnolfo szülőháza mellett – kis középkori téren áll, 2 terasza közül, az egyik kertként berendezve. Tipikus toszkán konyhát visznek. A harmadik, a Pomodoro Pizzeria étterem és pizzéria szintén a város középkori részén közvetlenül egy régi bástya, a Sapìa (Bastione di Sapia) mellett található. A legfinomabb pizzák különböző változatait és szezonális menüt is kínál.

A szálloda közelében található a parkoló (ahova egy lépcsősor vezet) de a Hotel Palazzo Renieri szívesen fogadja a motoros és kerékpáros turizmus szerelmeseit is, akiknek külön belső parkolót alakítottak ki (elektromos kerékpárok számára feltöltési lehetőséggel). A magyar vendégekkel magyar nyelvű idegenvezető foglakozik, és ismerteti meg velük Colle Val d’Elsa nevezetességeit, szolgáltatásait, egyediségét.

Patricia Dei örül a magyar utazóknak

Az olasz-magyar származású Patricia Dei gyerekkora óta Toscanában él. Itt diplomázott a firenzei egyetem bölcsészkarán. Chianti vidékén évekig vezette a hivatalos idegenforgalmi irodát, és Chianti Classico fajta népszerűsítésére borfesztiválok szervezésében is nagy része volt. 2014 óta hivatalos, magyar nyelvre is szóló engedéllyel rendelkező idegenvezető.

Az olasz-magyar származású Patricia Dei, hivatalos engedéllyel rendelkező idegenvezető.

„Mindig nagy öröm számomra, ha magyarokkal találkozhatok, magyarul beszélhetek és a tőlem telhető legjobb tanácsokat adhatom nekik Toscanával kapcsolatban.”

Patricia tapasztalt idegenvezetőként, és mivel itt nőtt fel, nagyon jól ismeri a települést. Minőségi magyar utazási irodákkal dolgozik, de fogad olyan privát vendégeket is, akik autentikus élményt szeretnének átélni az egyik legszebb olasz régióban. 2020 óta működik együtt a helyi Hotel Palazzo Renieri-vel, ahol a klasszikus idegenvezetés mellett különleges élményprogramokat is ajánlanak vendégeiknek, hogy a toscanai nyaralásuk eredeti és emlékezetes legyen. A slow turizmus elvét tartja szem előtt: nem a mennyiség, a minőség a lényeg! Az egyedi tematikájú programokkal az itt élők helyi szokásai, és kultúrája iránti tiszteletét közvetíti az ide látogató turistáknak.

A helyi toscán konyhától a kézművesekig

A városka büszke középkori gyökereire a régió tipikus hagyományos termékeire, és ételeire, mint például a klasszikus Pecorino Toscano sajt és jó nevű boraira, mint a Chianti Classico és a Vernaccia di San Gimignano. A hagyományos borkóstoláson kívül Patrícia olyan egyedi gasztronómiai túrákra viszi vendégeit, mint például a sajt, és sonka készítés, vagy a tésztagyár megtekintése.

Különleges program a helyi kézművesek meglátogatása, legyen szó akár cipészről, fajáték készítőről, vagy szövőnőről. Patríciával az ilyen műhelyekbe is betekintés nyerhető!

Két keréken Siena megyében

Akik nem csak a várost, hanem annak környékét is megtekintenék, azoknak két lehetőség is rendelkezésükre áll. Kerékpáron tekerhetik le a Via Francigena ősi zarándok utat – ami ugyan nem olyan népszerű, mint a Jakab-út, viszont olyan látványos városokon vezet keresztül, mint Lucca, Porcari, Altopascio, San Genesio, San Gimignano –  vagy az olaszoknál oly kedvelt hagyományos vespán gurulhatnak, és élvezhetik a toscán táj szépségeit és a vendéglátók szívélyességét útközben.

Palio – Siena 17 kerülete

Helyi idegenvezetővel el lehet látogatni Siena híres lovas versenyére, az évente kétszer megrendezésre kerülő Palio eseményre. A fesztivált idén július 2-án és augusztus 16-án tartják, mikor is a város 17 kerülete a saját színeiben versenyez. Ehhez kapcsolódó különleges program, bejutni valamelyik kerületbe (contrada). Mivel mindegyik egy kis különálló falu a városban, csak és kizárólag turisztikai vezetővel bejárható!

Bármelyik programra is essen a választás, Patrícia Dei vezetésével minden élménytúra barátságos, családias hangulatban zajlik, ahol a vendégek jól érzik magukat és szép élményekkel gazdagodhatnak.

„Egész életemet a két kultúra közötti közvetítés jellemzi.” – vallja.
Ez a mondata akár a mottója is lehetne.

Patrícia elérhetőségei:
Telefon/WhatsApp: 0039-339738-7970
Facebook oldal: Autentikus Toszkána

Hotel Palazzo Renieri

Fotók: Enrico Covie

(x)

Találatok: 177