(x) Macskaköves utcák, virágos erkélyek, díszes homlokzatok, szökőkutak, gyönyörű mozaikok, szépséges arcú szobrok. Romjaikban is lenyűgöző fürdők, paloták, templomok. Művésznegyed, éttermek, szuvenír árusok. Múlt és jelen találkozása, összefonódása. Ez mind Róma.

Cittá Aeterna

Cittá aeterna, az Örök Város. Az időszámításunk előtti első évszázadban élt ókori római költő, Albius Tibull, nevezte így először könyvében. Róma, Itália központja különleges kategóriát képvisel történelmi, vallási, kulturális, művészeti múltjával és jelenével. Macskaköves utcák, virágos erkélyek, díszes homlokzatok, szökőkutak, gyönyörű mozaikok, szépséges arcú szobrok. A színházak, fürdők, paloták, templomok romjaikban is lenyűgözik a látogatót.  


Akár járt már itt, akár a jövőben tervezi meglátogatni az Örök Várost, próbáljon ki egy rendhagyó városnézést helyi idegenvezetővel.

Németh Bea kerek 20 éve él Rómában, ismeri látnivalóit, ünnepeit és hétköznapjait, napos, és árnyékos oldalát. Már idegenvezetői képesítéssel érkezett Rómába, honosított vizsgával; olasz engedéllyel rendelkezik. 15 éve foglalkozik elsősorban német, amerikai és magyar utazókkal, az utóbbi években inkább családokkal, kis létszámú csoportokkal. Róma exkluzív hoteljeivel, igényes turisztikai szolgáltatókkal, vendéglátókkal áll kapcsolatban. Időnként néhány világsztárt is üdvözölhetett már a turisták között.

„Női szemmel is nézem a várost, amit ugyan férfi hatalom épített, de, ahogy a mondás is tartja: Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Sok esetben itt is a nők álltak a háttérben, onnan irányítottak. Érdekes részletek, paloták, szobrok, képek, kulturális- és művészeti értékek sokasága kapcsolódik hozzájuk, szól róluk. Történeteik, színes egyéniségeik meglágyítják – vagy éppen megerősítik Róma egymásba fonódó évszázadait.”


Vatikán – Colosseum – Pantheon

A Vatikán, Colosseum, Pantheon hármasa, a Trevi-kút, vagy a 138 lépcsőfokból álló Spanyol lépcső, – ahol sok filmet forgattak már -, azok a híres helyek, amelyeket egyszer mindenki látni szeretne. Csak Rómába évente közel 20 millió turista érkezik, hogy megnézzék, és szelfin megörökítsék a pillanatot. A Vatikán ma is a kereszténység egyik legszentebb helye, nyilvános művészeti múzeumaiban a római katolikus egyház és a pápaság által az évszázadok során felhalmozott lenyűgöző gyűjtemény található.  Valószínűleg a világon a legismertebb része, a Sixtus-kápolna.

A Colosseum, Róma örök jelképe, az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Az ellipszis alakú ötvenezer nézőt befogadó amfiteátrum ódon falai között sétálni, felér egy időutazással. Az akkori műszaki, technikai feltételek mellett épült a funkcióját tökéletesen ellátó, csodálatos, modern építménynek számított, akár a belső struktúráját, akár a lelátói beosztást, a számozott szektorokat nézzük. Bejárása igénybe vesz vagy két órát, és legalább ugyanennyit a Fórum Romanum-é, amely a birodalom politikai, katonai és társadalmi központja volt.


A Pantheon, a több tűzvészt és átépítést megélt templom az ókori építészet egyik legjelentősebb alkotása: kupolája egyedülálló, – a mérnöki tervezés csodája az oculuson beáramló napfény – építészeti részletei lenyűgözőek. Több híres ember nyughelyéül is szolgál.

Érdemes a Vatikáni Múzeumot és a Colosseumot két külön nap megnézni. Arra pedig előre felkészülni, hogy a Vatikán és az ókori romok látogatása 3-4 órát is igénybe vesz, a látogatás pedig kizárólag előre megvásárolt jegyekkel lehetséges.  Bea májusi Vatikáni Múzeum és Antik Róma sétáiról a kiemelt nevekre kattintva lehet tájékozódni.  

A sokarcú Róma

Róma nem csak a Vatikán, a Pantheon, és a Colosseum. Sok arca van. A paloták, diadalívek, templomok és műemlékek mellett tetőkertek, ligetek, és olyan csodás parkok városa is, mint a Villa Borghese. A Vesta szűzek története és szentélye, a Kapucinusok kriptája csontokkal, koponyákkal, vagy az ókori Róma egykori kikötővárosa Ostia Antica mellett éles kontrasztot alkot a Meseországként is emlegetett városrész a Coppede, és a vibráló, nyüzsgő, bohém művésznegyed, Trastevere a Tevere folyó partján.


Róma lelke a titkos templomok mozaikjai és a földalatti ásatások (pl San Clemente bazilika), az olasz ízeket kínáló éttermek, pékségek, kávéházak, Testaccio városrész autentikus piaca a centrumon kívül. A Zsidónegyed, az egykori „Ghetto” – Bea kedvenc városrésze – csendes utcáival és remek éttermeivel, kávézóival tárt karokkal várja a megfáradt turistákat. Itt a pizza tészta könnyű és ropogós, a kiszolgálás gyors és hozzáértő, a kávé, az vero caffè italiano!, a környezet, a római palazzók, a Teatro di Marcello romjai pedig egyenesen festői látvány. Emlékezetes élmény marad.

“A Zsidónegyedet azért szeretem, mert a forgalmas város közepén, – 2 percre az őrült Piazza Venezia szomszédságában – itt megállt az idő. Ide menekülök egy zsúfolt nap után. Végig sétálok a kedvenc utcámon, a magas palazzók közé zárt keskeny, macskaköves Via Sant’ Angelo in Pescheria-n, amelynek két vége évezredes emlékeket köt össze egymással. Nem múlik el alkalom, hogy ne gondoljak rá: Ha ezek a házfalak beszélni tudnának! Itt mindig megnyugszom, akárhová is megyek a városban. A negyed pékségei és éttermei sem hagynak hidegen; zsidó ünnepekre készülődés idején kihagyhatatlan megálló.” – foglalja össze Bea, mikor arról faggatom, miért ez a kedvenc negyede.

Miért vágynak, és utaznak minden évben annyian Rómába? Talán mert a látványosságokon kívüli is van valami ebben a városban, ami újra, és újra hat a látogatóira.  A végtelen időfolyam, a múlt és a jelen találkozása, varázslatos összeolvadása, ami minden zegzugos utcácskán visszaköszön. Az építészeti csodákon túl az egykoron és a ma itt élők személyes történetei, amelyek a paloták, szobrok, mozaikok, képek, vagy akár csak egy régi kávéscsésze, pici boltocska pultja mögött rejlenek. A helyi színek, hangok, illatok mással össze nem téveszthető esszenciája. Ez mind Róma.Római utak Beával

7 ok, amiért érdemes Beával, a hivatalos helyi idegenvezetővel járni a várost és környékét:

  • 15 éve 3 nyelven foglalkozik csoportokkal
  • Magyar anyanyelvű, helyismerettel rendelkező idegenvezető
  • Olyan érdekes információkat, egyedi látnivalókat mutathat meg a Rómát sokféleképpen felfedezni vágyóknak, amelyeket csak kevesen ismernek
  • Igényes, tematikus városnézései mindenféle érdeklődést kielégítenek, legyen az történelem, építészet, művészet, kultúra, vagy gasztronómia
  • Római aktualitásokkal, – előre egyeztetett eseményekkel – színesítheti az útitervet
  • Gyakorlata van benne, ha különleges igényeknek megfelelő szolgáltatás, sétát kell megszervezni: legyen az speciális étkezési igény (glutén -és laktózmentes, vagy akár paleo), nyugdíjas, kisgyermekes, vagy mozgáskorlátozott család, csoport
  • Mert itt él és 20 év után ismeri a város napos és árnyékos oldalát is
Róma megszámlálhatatlan szépsége, különleges atmoszférája megragadja, és nem ereszti az arra fogékonyakat.


 „Az idegenvezetés hivatás. Látni a gyerekek érdeklődését, a leveleket, amelyeket kapok tőlük a túrák után, érezni az utazók elégedettségét, hogy értékes órákat, napokat töltöttek velem a város felfedezése alatt… ilyenkor minden alkalommal új megvilágításban látom én is a várost.” – vallja Németh Bea. Ha szeretne aktualitásokról, úti tanácsokról, élményekről, itáliai tapasztalatokról, és érdekességekről tájékozódni, lépjen be a Római Utak Facebook csoportba.

Akik a mediterrán hőséget nehezen viselik, azoknak tavasszal és az őszi hónapokban érdemes ellátogatniuk Rómába. Egyedi városnézések, egyéb különleges igény esetén, vagy ha csak kérdése lenne, keresse Beát elérhetőségein.

Az ókori Római Birodalomnak már csak nyomai láthatók, ám Róma továbbra is az Örök Város marad.ROMA AETERNA EST


Németh Bea
idegenvezető elérhetőségei

E-mail: bea@romaiutak.hu
Telefon/WhatsApp: +39.320.283.9893
Weboldal: http://romaiutak.hu/
Facebook csoport


Írta: Vrábel Ilona Éva

támogatott tartalom

Találatok: 728