Elmúlt korok hangulata modern stílussal ötvözve – Kristály Hotel Imperial interjú

Kristály Imperial Hotel****

A hotel az Esterházy család megbízásából Fellner Jakab tervei alapján 1766-1769 között épült. A kezdetben Szarka Fogadó, majd Esterházy Szálloda nevű pihenőhely a Bécs és Budapest közötti útvonal egyik fogadóállomása volt.

Több híres ember tette tiszteletét itt az évek során, úgymint: Teleky Blanka, Blaha Lujza, Jókai Mór, Kisfaludy Károly, Vörösmarty Mihály, Percel Mór, Kazinczy Ferenc, Feszty Árpád, Ferencz Ferdinánd főherceg, Habsburg Ottó, Heltai Jenő, Jávor Pál, Csortos Gyula, Dajka Margit, Kabos Gyula és Görgey Artúr fővezér, aki az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc idején a fogadóban levő főhadiszállásáról indult 1849. május 3-án Buda ostromára.

A szálloda számos korszakot megélt, az elmúlt 250 év viharaiban voltak kiemelkedő évek, csillogás és mélypontok is, de mindig a helyi közélet kedvelt színtere volt: itt tartották a tatai bálok, színi előadások, egyleti- és pártgyűlések többségét.

Borsodi Imrét kérdeztem e kerek évforduló kapcsán a hotel múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

– Őrzik-e valamilyen látványos formában az építtető Esterházy család emlékét? 

– Írásos emlékeken túl nem sok minden kézzelfogható emléket hagyott hátra számunkra ez a 250 év. Az épület homlokzata, ami nem változott sokat az építés óta, illetve az eredeti szárny, és Esterházy család pálmaháza – ami szintén a mi tulajdonunk – csodálatos építészeti emlékekként őrzik az elmúlt korok hangulatát. A falakból pedig sugárzik a történelem.

Műemlékvédelmi épületként mikre kellett figyelni, és vigyázni a fejlesztéseknél?

– A homlokzat eredeti állapotának megóvása mellett többek közt a nyílászárók formavilágára. A szobák és főfalak áthelyezésére sem volt lehetőség, de talán ez az, ami igazán sajátossá teszi a hotel eredeti szárnyát, amely máig is az Esterházy nevet viseli, és csodás panorámát biztosít a városra.

 – Hogyan készültek a hotel 250 éves évfordulójára? Meg tudták-e valamilyen formában ünnepelni, vagy a korlátozások már nem tették ezt lehetővé?

–  Számos rendezvénnyel, programmal készültünk a 250 éves jubileumra. Szép szám volt ez, és méltóképpen akartuk ünnepelni, hogy továbbra is az ország legrégebben üzemelő szállodája a Kristály Imperial Hotel****. A pandémia sajnos közbeszólt, de nem csüggedünk, reméljük a 251. év is alkalmat nyújt majd az ünneplésre.

– Az impozáns környezetet nem csak a szállóvendégek élvezhetik, a hotel híres művészek kiállításainak is a helyszíne. Ezen kívül más különleges alkalmakat is tud említeni, amihez igénybe vették, igénybe veszik a szállodát?

–  Az Esterházy családon túl számos híres történelmi alak is megfordult a hotel falai közt. Köztük volt például Ferencz Ferdinánd főherceg, Habsburg Ottó, és Wittelsbach Erzsébet, Sissi magyar királyné is megpihent az akkor még Szarka fogadó néven működő vendéglátóhelyen. A királyné nagyon szeretett lóháton közlekedni. Egy alkalommal lova patkolásra szorult, és mivel lóváltóhelyként is ismert volt ekkoriban a fogadó, betért megpihenni.

Továbbá az utóbbi években is számos híres színész közéleti személyiség megfordult szállodánk falai közt. Fontos számunkra az intimitás, a biztonság és a nyugalom, így neveiket inkább megőrizzük. Kell egy hely, ahol nyugodtan pihenhetnek akár más alkalmakkor is. Nálunk a barátságos légkör mellett el lehet bújni a hétköznap zajától, vagy épp a nyilvánosság elől. Bálok, filmforgatások helyszínéül pedig már számos alkalommal bizonyult kiváló helyszínnek mind a Kristály Imperial Hotel****, mind a Pálma Rendezvényház.

Általánosan elmondható, hogy nagy örömünkre rengeteg a visszatérő vendég (szerk.: a pandémia előtt, azóta zárva tart a hotel), és közülük sokan életük nagy pillanatait is velünk kötik össze. Többen vannak törzsvendégeink közt, akik első szerelmes nyaralásuk alkalmával Tata romantikus utcái mellett a Kristály Imperial Hotel****-t választották, majd az esküvőjüket is itt tartották. Ez nagyon megtisztelő számunkra!

– Idén a koronavírus sajnos több piaci szereplőt, köztük a turisztikai szolgáltatókat is ellehetetlenített. Hogyan vészelték át ezeket a hónapokat?

–  Akár csak a többi turisztikai szereplőnél, nálunk is fogcsikorgatva teltek a karantén időszakok. Örömmel mondhatjuk ugyanakkor, hogy kollégáink mindegyikét sikerült megtartanunk, és együtt várhatjuk velük a szebb napokat!

– Mit várnak, mit remélnek a 2021-es évtől, milyen újévi kívánságuk lenne?

–  Reméljük a zárlatok feloldását követően az utazási kedv ismét erőre kap… Ameddig nem oldódnak fel a korlátozások, minden várakozás, remény csak sötétben tapogatózás. Ha három kívánságunk lehetne, akkor az egyik biztosan az lenne, hogy a 2020-ra tervezett számok idén többszörösen realizálhatók legyenek. Persze, akkor a másik két kívánság optimális felhasználásán meg rengeteget kellene gondolkoznunk…

Képek forrása: Kristály Imperial Hotel****, fotós: Jancsó Gergely

Találatok: 82