Koronavírus a Könyvhéten – Nemere István interjú

korona

A 2020-as évre sajnálatos módon a koronavírus miatt fogunk leginkább emlékezni. Ha végre túl leszünk rajta. Tavaly a Balatonban csobbanva, színházi előadáson ülve, vagy a családi karácsonyozáson még sejtelme sem volt róla az egyszerű honpolgárnak, hogy 2020 tavaszán az egész élete felfordul.  

Ahogy idén az is először történik meg, sok egyéb korlátozás mellet, hogy virtuális Ünnepi Könyvhetet tartunk. Ahol, az 576 könyv között szerepel egy, a koronavírusról szóló politika thriller is iráni szerzőtől. Aki magyar.

A könyv a napjainkban játszódó drámai változásokról, illetve a vírus keletkezéséről, forrásáról, a betegségről, titkos társaságokról, háttérhatalmakról szóló izgalmas krimi-thriller. Idén márciusban adta ki az Urbis Könyvkiadó. Írója Karim Reza, a címe, Vírus neve: Korona

A Könyvhét hivatalos oldalán azonban a szemfülesek felfedezhették a könyvet Nemere István nevével.

Nagyon aktuális, nagyon forró téma, mindenkit érint, főleg amikor érezhetően két táborra szakadt a többség; a vírustól tartók, szabályokat betartókra, és a vírus ellenző, világméretű összeesküvést szimatoló, „renitensekre”.

Nemere István író
Nemere István

A könyv már csak témája, és a valódi írójáról kiderült titok miatt is, nagy érdeklődésre tarthat számot. A könyv születésével kapcsolatban Nemere István írót kérdeztem.

Mi késztette arra, hogy álnéven írja meg ezt a könyvet? Akkor most jó, vagy rossz, hogy kiderült, ki is Karim Reza?

Nemere István: Álnévre az késztetett, hogy egy nagyon zavaros időben írtam a könyvet, amikor még lebegtették a lehetőséget, hogy a vírus mesterséges és „valaki“ elindította. Talán egy ország, egy titkosszolgálat? A cél talán az USA lehetett, amelynek sok ellensége van, 2020 elején főleg Irán volt az. Ezért lettek ők a „hunyók“ a regényben.  Az álnév tőlem nem idegen, de jobbnak láttam, ha egyelőre mögéje bújok, ezt kérte a kiadó is. Sajnos akkor még azt hittük, pár hét múlva szenzációt jelent majd, ha ez az első magyar nyelvű vírus-regény.

Mennyi idő alatt írta meg ezt a regényt, mennyi benne a fikció, és mennyi a valóságalapja?

Nemere István: Nagyon gyorsan született a könyv. Március 5-én kérte a kiadó, legyen meg 10 nap alatt, tehát 15-én elküldtem, ő pedig 25-én kiadta. De akkor bezártak a könyvesboltok, hónapokra leállt az élet és a könyvkereskedelem és- kiadás is. Így paradox módon éppen a vírus akadályozta meg, hogy a „róla“ szóló könyvet elolvassák. (Később próbáltam rábeszélni a kiadót, aki a barátom, hogy leplezzünk már le engem, mint szerzőt, de még remélte, hogy hátha felpörög a könyv enélkül is. )

A könyvben sok a fikció és sok a valóság, mert minden, amit 2020 márciusáig tudni lehetett a vírusról, és arról, mi zajlott le Vuhanban meg máshol – az benne van. A többit én találtam ki, de azok is olyan események és folyamatok, amelyek megtörténhettek és nyilván egy részük le is játszódott valahol.

Sajnos én még nem olvastam még a könyvet, de tervbe van véve. Annyit tudok, több szálon fut a cselekmény, és igen jól ábrázolja milyen keveset, és megszűrve tud csak a „kisember” a tényleges történésekről, a valódi okokról. A könyvben a vírus hatalmi játszmák eszközeként szerepel, az emberélet nem számít.

Ha lehet ilyet kérdezni, Nemere Istvánnak is ez a magánvéleménye, amit a könyvében írt? A Covid19 egy mesterségesen kifejlesztett szelektáló biológiai fegyver, aminek célja az emberiség túlnépesedésének megakadályozása, illetve a globális kontroll?

Nemere István: Bár ez a könyv ennek ellentmondani látszik, nem vagyok híve semmilyen ostoba összeesküvés-elméletnek, ezekben azok hisznek, akiknek semmi sem sikerült az életben és saját kudarcaikért másokra hárítanák a felelősséget. Nincs fegyver a túlnépesedés ellen, ha lenne, nem volnánk itt nyolc milliárdan. Nincs globális kontroll, de bármelyik vírusból bármikor lehet fegyver, amit bevethetnek.

Karim Reza: Vírus neve: Korona

Tervben van külföldi kiadás, illetve megfilmesíteni nem akarják a sztorit? Ezzel nem keresték még meg?

Nemere István: Nem keresnek külföldről, és filmet sem akar senki csinálni a regényből. Eddig. Kis nyelv vagyunk, a mi könyveinkkel nem foglalkoznak a nagyvilágban. Ha meg valaki titokban eladja nekik, akkor simán ellopják és nagy filmet csinálnak belőle – így jártam én „A pusztítóval“.

Ön mennyre tartja be a vírus elleni szabályokat, előírásokat? Esetleg van a környezetében olyan, aki karanténba került, vagy elkapta a koronavírust?

Nemere István: A vírussal kapcsolatos óvintézkedéseket betartom. Ami nem nehéz, lévén hogy egy 500 lelkes szabolcsi zsákfaluban, Bashalmon lakom egy nagy házban, nagy kerttel, nem járok szinte sehová. Az ugyan kicsit gyanús, hogy idén még egyetlen ismerősöm, barátom sem kapta el a vírust, és ők sem ismernek senkit, aki elkapta volna – de hát ez is összeesküvés-elmélet lenne, tehát ezt most nem folytatom.

…………………………………………………………………………………………

Karim Reza/Nemere István, Vírus neve: Korona című izgalmas, pörgős könyvében, ahogy napjainkban is, világszerte dühöng a koronavírus. Miközben a többség fél a vírustól, valahol, valakik számára ez is csak egy fegyver, amit bevethetnek hatalmuk, befolyásuk megtartására, kiterjesztésére. A történetben fény derül rá, kik készítették a vírust, hol és mikor engedték útjára, és mi volt ezzel a céljuk. Képet kaphatunk arról, mi zajlott le Kínában a vuhani blokád idején, és a titkosszolgálatok, terrorista szervezetek módszereiről is. A kulisszák mögött hatalmi játszmák folynak, számunkra elképzelhetetlen tétekben…

A könyv kapható a legtöbb online könyváruházban, illetve az olvasoterem.hu oldalon közvetlenül az írótól rendelhető meg, akár névre szóló dedikált formában.

Köszönöm az interjút.

képek forrása: nemere.hu

Találatok: 890