Friss Hús, Ars Sacra, Anilogue – őszi filmfesztiválok

Őszi filmfesztiválok itthon

Őszi filmfesztiválok itthon

Friss Hús, Ars Sacra, Anilogue – ezek nem reménybeli gót zenekarok nevei, hanem három olyan fesztivál, amik a filmkedvelők előtt nem ismeretlenek legyen szó rövidfilmről, animációról, vagy egész estés mozgóképről.

Az egyéb, korlátozott létszámú, de megtartható rendezvények mellett az őszi hónapok a belföldi filmfesztiválokról is szólnak. Mégpedig olyan mennyiségben, hogy még a legelszántabb filmrajongóknak sem lesz egyszerű lépést tartani az eseményekkel. Épp hogy véget ért az első Veszprém-Balaton Filmpiknik – ahol két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet tekinthettek meg a látogatók -, máris itt vannak az újabb filmes fesztiválok.

Darabos Éva: Pá kis panelom – Friss Hús Rövidfilmfesztivál

Friss Hús, Ars Sacra, Anilogue – ezek nem reménybeli gót zenekarok nevei, hanem három olyan fesztivál, amik a filmkedvelők előtt nem ismeretlenek legyen szó rövidfilmről, animációról, vagy egész estés mozgóképről.

8. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

A szeptember 10-én (csütörtökön) kezdődő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon válogatott Oscar-jelölt, illetve Cannes-t, a Sundance-t, Velencét, Locarno-t, Szarajevót, Torontót megjárt nemzetközi filmekkel, köztük a magyar rendezők legfrissebb munkáival lehet találkozni.  Az esemény elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint a lehetőség olyan fórumra, ahol a közönség visszajelzésre és a velük való párbeszédre vágyó alkotók nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A 8. Friss Hús a kortárs magyar animáció egyik legnépszerűbb bemutatkozó platformjává vált.

Gyimesi Anna: A vége – Friss Hús Filmfesztivál

A magyar programba összesen 28 filmet válogattak be. Külön kategóriában versenyeznek az animációs és az élő szereplős filmek. A fesztivált kulturális események, kerekasztal-beszélgetések, workshopok és a hazai filmes képzéseken résztvevő diákok alkotásainak bemutatása egészítik ki.

A 8. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2020. szeptember 10. és 16. között kerül megrendezésre a budapesti Toldi moziban. 

A filmek listája itt tekinthető meg.

A Covid vírus miatti biztonsági intézkedéseket betartva a vetítések az ajánlott egészségügyi szabályozásoknak megfelelően zajlanak majd. 

V. Ars Sacra Filmfesztivál

Az élet nehézségei és apró örömei, a minket körülvevő szépségek, emberi sorsok, és az isteni gondviselés adja az idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő Ars Sacra Fesztivál , azon belül pedig a filmfesztivál fő témáját.

A fesztivál mozgóképes programjára idén 96 alkotás nevezett be, ezek közül a háromtagú zsűri — Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, és Lőcsei Gabriella kulturális hírlapíró – döntése alapján  44 alkotással ismerkedhetnek meg a filmrajongók.  A vetítések szeptember 14. és 20. között a Tabán Art Moziban lesznek. Hagyomány, hogy az Ars Sacra Fesztivált minden évben a Magyar Nemzeti Múzeumban nyitják meg ünnepélyes keretek között. Idén, a járványhelyzetre tekintettel, ez zártkörű lesz, azonban online csatornákon lehet követni.

Budapesti Vonósok – Ars Sacra Fesztivál

A fesztivál kísérőprogramjai között szerepel többek között gitárművész, zongoraművészek, kamarazenekar, a Szent Efrém Férfikar, továbbá a rendezvény ideje alatt történeti és városnéző sétákon is részt lehet venni. Szeptember 12-én, – a Nyitott Templomok Napján – kórusok lépnek fel és ökumenikus imafélórát tartanak.

A XIV. Ars Sacra Fesztivált kilenc napon át, szeptember 12-20.-ig tartják különböző helyszíneken. A filmvetítésekre a Tabán Art Moziban kerül sor.

A fesztiválon szereplő filmek listája.

Az esemény programjai ingyenesek.

18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

November végén érkezik az Anilogue, – itthon a második legrégebbi animációs fesztivál – az elmúlt év legjelentősebb alkotásaival. Tavaly 5 nap alatt 5 helyszínen 300 animációs rövidfilmet és 13 egész estés filmet kínált a rendezvény a világ minden tájáról. A 18. Anilogue fesztiválra négy kategóriában lehetett nevezni. Ezek: gyerekeknek szóló alkotások, rövidfilmek, egész estés filmek, és extra rövid (1-2 perces) filmek. Az idei eseményről, a beválogatott filmekről, és kísérő programokról még nem tudni bővebb információt, csak az időpont biztos: 2020.11.25. – 2020.11.29.

Gesztenyeerdők meséi – Szlovén Filmnapok

Említést érdemelnek még, a Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet közös filmhete, az október 1-8. között Budapesten, a Művész moziban (október 2-5. között Debrecenben, október 6-9. között Szegeden, október 14-17. között pedig Pécsett) megrendezésre kerülő Szemrevaló │ Sehenswert Filmfesztivál, illetve a Szlovén Filmnapok, ahol a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg. Ennek az eseménynek is a budapesti Toldi mozi ad majd otthont október 8. és 10. között.

Találatok: 60