Jó könyvek családi vállalkozásban – interjú Luciferrel

Jó Könyvek

A változó igényekhez alkalmazkodva, új internetes könyvesbolttal bővült a piac. A családi vállalkozásban működő webshopban több mint 20.000 könyv közül válogathatnak a vásárlók.

A jóslatok ellenére úgy tűnik, még nem kell temetni a könyveket. Sőt! Újra divatba jött olvasni. A változó igényekhez alkalmazkodva, új könyves webshoppal bővült a piac, a jokonyvek.hu facebook oldalának máris több ezer követője lett.

A vállalkozásról, és a könyvpiacról kérdeztem, na, nem az alvilág urát, hanem Moldován Dániel Lucifert, a Jó Könyvek családi vállalkozás könyvkereskedőjét.

Jó Könyvek

Annyit tudok csak rólatok, hogy családi vállalkozás vagytok, és aromakeverékek forgalmazása az üzlet profilja. Azonban meglepett, hogy már korábban is foglalkoztatok könyvkiadással. A webshop nyitási akciójából következtetve azt hittem, idén májusban kezdtétek a „szakmát”.

Moldován Dániel Lucifer: Édesapám több mint 30 éve könyvkiadó, ezért ez már családi hagyomány. Én is 5 évet dolgoztam egy könyvkiadónál, utána egy könyves webshopnál. Igazából az egész nagy családunk könyvekkel foglalkozik; van kiadó, szerkesztő, korrektor és most már kereskedő is közöttünk.

Tényleg, több mint 20.000 könyvből válogathatnak virtuálisan az érdeklődők? Milyen témák, szerzők felkapottak mostanában, miket vesznek az olvasók?

M.D.L.: A profilunkba minden belefér, minden piacon lévő terméket árulunk. Most már 25.000 fölé emelkedett a könyvek száma, amikből lehet válogatni. A gyerekkönyvekből veszik a legtöbbet, de a történelmi regények is meglepően előkelő helyen szerepelnek az eladások között.

Utóbbi években a könyvpiacon volt egy kis átrendeződés, könyvkiadó tűntek el, újak jöttek a helyükre, és rengeteg offline-online könyvesbolt működik. Nagy a konkurencia. Meg lehet ma élni könyvkiadásból, könyvesboltból?

M.D.L.: Hatalmas a könyvpiac, ami főleg most a karantén idején nőtt meg, de ahogy tudom azért az elmúlt években újra nő a piac. Örvendetes, hogy egyre többen olvasnak.

Idén a pandémia miatt elmaradt az áprilisi Könyvfesztivál. Ez mennyire érintett rosszul titeket? Készültetek rá?

M.D.L.: Akkor még nem volt meg a jókönyvek.hu, de a webshopban ahol dolgoztam, – mielőtt a Jó Könyvek csapatának, és a családi vállalkozásnak köteleztem el magam – egyáltalán nem érintette rosszul az eladásokat. Az emberek elkezdtek online rendelni. Rájöttek, hogy nem muszáj a boltokban megvenni teljes áron a könyvet, ha egy napos plusz várakozással olcsóbban is hozzá tudnak jutni.

Jó Könyvek

Érezhető volt a járvány negatív hatása a könyvkereskedelemben, amikor a boltok bezártak, az új megjelenések leálltak, és sokan maradtak otthon. Jó időzítésnek bizonyult a webshop?

M.D.L.: Különben nem indultunk volna el. 😊 Nyilván az úgymond offline könyvesboltoknak ez nem jött jól, és sokan válságba kerültek, de az online piac, az nagyon fellendült! Szerencsés időzítés volt.

Mivel, miben vagytok mások, mint a többi könyvshop? Csak kiszállítást vállaltok, vagy a könyveket személyesen is át lehet venni nálatok?

M.D.L.: Ezt minden füllentés nélkül mondhatom, hogy nálunk tényleg a vevő az első. Szeretnénk, ha minél többen vásárolnának könyveket, nálunk ezt nagy kedvezmények mellett meg is tehetik. Folyamatos akciókkal várjuk az érdeklődőket, különböző kiadók raktár kisöpréseire is lehet számítani. A budapestiek előnyben vannak, mert a Keletitől pár percre személyesen át is lehet venni könyvet nálunk. De csak rendelés után, mert nem tartjuk itt mind a 25000 könyvet. 

Nálunk egy fontos szabály, hogy a szállítási díjon mi nem akarunk nyerészkedni. Pontosan annyit kérünk el a vásárlóktól, amennyit tőlünk a szállító cégek elkérnek. Magyarország területére 2 napon belül szállítunk. Szeretném még megemlíteni, hogy nemrég indult el a külföldi szállítás is Európán belül több mint 20 országba. A díjazásban itt is ugyanaz az álláspontunk, mint a belföldi szállításnál.

Műanyagmentes júliust hirdettek az oldalatokon. Ez miben nyilvánul meg?

M.D.L.:műanyagmentes július felhíváshoz mi úgy szeretnénk hozzájárulni, hogy 5% kedvezményt adunk a VEDDAFOLDET kuponnal azoknak a vásárlóinknak, akik a személyes átvételt választják (a kupont a megrendelés oldalán lehet beváltani) és eljönnek a rendelésükért. Így nem kell becsomagolni a könyveket. Bár a csomagolásban sincs sok műanyag, de a kicsi is több, mint amennyinek lennie kellene.

Itt említeném meg, nagyon várjuk olyan cégek jelentkezését, akik teljesen környezettudatos csomagolást tudnak ajánlani nekünk.

Jó Könyvek elérhetősége

Cím: 1076 Budapest, Garay tér 3-4.
Telefon: +3616130468

Találatok: 802