Országos Halünnep július második szombatján – Péter András interjú

bajai hal

Országos Halünnepet szerveznek Baján a halfogyasztás és a bajai halászlé népszerűsítéséért. Online és az offline térben is zajlanak majd az események június 11-én. A bajaiak azt szeretnék, ha ezt a napot országos halünneppé nyilvánítanák.

Baja nevének hallatán nincs, akinek ne indulna be a Pavlovi reflex: ha Baja, akkor halászlé! Sokat is tesznek a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért. Ennek legújabb eredménye az idei Országos Halünnep. A Baja fő attrakciójává váló, évente megrendezésre kerülő négy napos Bajai Halfőző Fesztivált – ahogy sok más rendezvényt is – idén ellehetetlenített a koronavírus. Ezért a szükséges változtatásokkal készítik elő az egy napos eseményt a szervezők.

országos halunnep
Hal a kondérban

Hírnevüket a bajaiak az idei programon öregbítenék, lehetőséget adva azonban mindenkinek, hogy tisztességes versenyben mérkőzhessenek meg a legjobb halászlé elismerésért. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott a halfogyasztás népszerűsítésére.

A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülettől az esemény szervezőjét Péter Andrást kérdeztem az idei változásokról, programokról.

Hogyan született meg az Országos Halünnep ötlete?

Péter András: Az idén 25. Jubileumi Halfőző Népünnepély sajnos a koronavírus járvány miatt elmarad. Ezért a Halászléfőző Bajnokok Egyesülete a városi önkormányzat támogatásával virtuális halételeket főző eseményt szervezett kedvcsinálónak.

halászlé
Kóstolót?

A kisfilmeket a Bajai Televízió forgatta le bajai halászléfőző bajnokokkal, akik a hagyományos halászlén túl különleges halételeket is készítettek, mindig a recepthez illő környezetben (szerk: a videókat az esemény közösségi oldalán, valamint a Bajai Televízió youtube csatornáján nézhetik meg az érdeklődők).

Fontos célunk, hogy a technika eszközeinek segítségével kapcsoljuk össze a világ minden táján élő halászlérajongókat, egy virtuális közös főzés erejéig. Ezért is született meg a Halünnep – Halászlé határok nélkül elnevezésű virtuális halételeket főző esemény 14 felvezető receptfilmje „Érdekes emberek, érdekes halételek, érdekes helyszíneken” címmel. Halvásárlási akciókat szerveztünk, majd következett a testvérvárosok bevonása, és végül, legyen a hal ünnepe Országos Halünnep! felkiáltással, ki lett terjesztve országos szintű rendezvénnyé.

kódex bajai halászlé
Kódex – A bajai halászlé receptje

Számunkra a halételek szeretete, kultúrája becses értékeink közé tartozik, része identitásunknak és magyarságunknak. Ezért is fontos számunkra a hazai vendéglátók csatlakozása, hogy minél nagyobb számban hirdethessük a halünnep napját.

Miben tér el az idei rendezvény az eddigi Bajai Halfőző Fesztiváltól?

P.A. : Idén nem főzünk a főtéren, és a szigeten is elmarad a sok program. Nem a városközpont lesz a helyszíne az eseményeknek, hanem elszórva, 10 helyen főznek a csapatok.

hal - baja
Harcsapörkölt

Baja mind a tíz kerületében lesznek olyan biztonságos kijelölt helyek, ahol a halfőzők és az ünneplő tömeg létszáma nem haladja meg a megengedett ötszáz főt. Az érvényben lévő szabályozások és biztonsági előírások betartása mellett azonban a bajaiak lehetőséget kapnak arra, hogy július 11-én, szombat délután szabad téren, társaságban főzhessenek halászlét, és együtt ünnepelhessenek.

bajai hal
Halfantázia

Végül az egész kezdeményezés csúcspontja lett az Országos Halünnep felhívás a halászcsárdák és halételeket kínáló vendéglők felé. Nagy örömünkre több tucat vendéglátóhely csatlakozott a kezdeményezéshez. Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, népszerűsítik a halfogyasztást. Többi között a Balatonról, Budapestről, Szarvasról, Dunakilitiről csatlakoztak a Halünnephez.

Mivel készülnek az idei halfőző eseményre?

P.A. : Meglepetés műsorral készül a Baja TV, a július 11. adásban 18-23 óráig Halfőző generációk címmel 3 generációt felölelő családi kisfilmek kerülnek levetítésre. Rengeteg ilyen család él itt Baján, közülük öt-hat került filmre, ahogy családjuk körében készítik a különböző halas recepteket.

bajai hal

A polgármester ünnepi beszéde után az első bogrács alatt meggyújtja a tüzet, és levetítésre kerülnek a filmek. Illetve folyamatosan mennek majd a „Főzzünk otthon!” felhívásra érkező videók, és a Halünnep – Halászlé határok nélkül online eseményhez kapcsolódó, a világ minden táján élő lelkes hal -és halászlérajongók által készített 1 perces kis videók. Ezek szintén a helyszínen kerülnek levetítésre. Így leszünk mind együtt egy virtuális közös főzés erejéig és a bajai helyszíneken a csoportos főzésen. 

Ezt a napot, július második szombatját közösen minden évben a hal ünnepévé tehetnénk szerte az országban..

 

Írta: Vrábel Ilona Éva
2020-07-07

Képek forrása:  Halászléfőző Bajnokok Egyesülete

Találatok: 221