A tánc a mindenség lelke

Tánc. Évezredek, talán ősidők óta a mai napig jelen levő tevékenység az emberiség életében, amikor ösztönösen, a tánccal igyekezett kifejezni érzéseit, gondolatait, vágyait. Mára spirituális tevékenységből tudatossá fejlődött.

Mi a tánc?

Tánc. Ha ezt a szót hallod, lelki szemeiddel táncoló alakokat látsz, talán zenét is hallasz. Mindenki másmilyet. Ahogy a táncnak is ezer formája van.

tánc

A wikipédia, és a tánccal foglalkozó értekezések szerint ritmikus, zenére történő mozgás. Azonban ennél jóval több. Belépés egy másik dimenzióba. Belépés egymás mikrovilágába. Kitárulkozás. Összeolvadás. Ritmus. Sport. A korlátok ledöntése. A test határainak próbája. Örömforrás. Terápia. Az élet.

A tánc a mindenség lelke, minden mozog, minden forog, nincs megállás. De az örök mozgásnak rendszeres szabályai vannak, üteme van, a lélek adja.
G. Hajnóczy Rózsa

A tánc az egyik legerőteljesebb nonverbális kifejezési eszköz. Az egyetemességről, az időtlenségről, az ember testének és lelkének magasságairól és mélységeiről szól.

Az emberi kapcsolatteremtés legközvetlenebb eszköze.

„A tánc a lélek rejtett nyelve.”
Martha Graham


Tánc mint szertartás

A táncnak már az őskortól fontos szerepe volt, elődeink mágikus hatást tulajdonítottak neki. Az első táncoknál még nem volt zene, helyette a ritmust kövek, fadarabok ütögetése, a tábortűz lángjai, vagy a lélegzet, a szívdobogás ritmusa adta. A tánc az élet ritmusa.

Ezekből a primitív táncokból alakult ki a népies, a társasági, majd a színpadi, művészi tánc.

Nem próbálok másoknál jobban táncolni. Csak magamnál jobban.
Mihail Nyikolajevics Barishnikov

A nemeknek meg volt a meghatározott tánca, amit csak nők, vagy csak férfiak táncolhattak. A tánc régebben nem csak a szórakozás, hanem a szertartások része volt. Egyes népeknél a mai napig léteznek különféle táncos szertartások, amelyek a mindennapi tevékenységeikhez és az ünnepeikhez kapcsolódnak.

tánc

 

Hobbi – sport – önkifejezés

A tánc a közösségbe tartozás élményét adó eszköz volt, az ünneplés egyik fontos megnyilvánulása.

Mindennapjainkban azonban már csak egy időszakos, szeparált tevékenység, amit ki szombat esti bulik alkalmával, ki hobbiból táncórákon sajátít el, szórakozásból, vagy edzésformaként űz.

Az igazi táncban az a legszebb, ha messzire röpül tőled a társad, de te egyedül, magányosan pörögve is tudod, hogy visszatér hozzád. Ha nem tér vissza, nem volt igazi tánc. Müller Péter

A táncművészet a táncból kifejlődött, már az ókortól önálló művészeti ág. Napi szinten a tánc főként a hivatásszerű táncosok mindennapjaiban van jelen. Ez a magas szintű mozgáskultúra sok gyakorlást, koncentrációt, fizikai erőnlétet és fegyelmet igényel.

tánc

Mit mond erről Fred Astaire, vagy egy utcai táncos?

“A tánc verítékes munka. Eleinte csak kísérletezel és próbálkozol. Kutatod a tökéletest. Sok nap végeztével csak a fáradtság vesz majd körül. Időbe telik, amíg sikerül úgy táncolnod, ahogy szeretnél és sikerül valami maradandót alkotnod.” Fred Astaire

Tánc közben varázslat vesz körül. Minden összeáll. A világot pedig harmónia uralja. És egyetlen tökéletes pillanatig minden porcikáddal azt érzed, hogy élsz. De ahhoz, hogy táncosként megélj, olyan dolgokon kell keresztül menned, amik már nem tűnnek annyira varázslatosnak.  Step Up – All In c. film

tánc


A tánc meditáció

A tánc akár meditáció is lehet. Kiemelhet egy időre a mindennapokból, közben kikapcsolhatjuk a gondolatainkat, gondjainkat és szabadon engedhetjük a lelkünket.

“… fejezd ki tánccal mindazt az energiát, ami felszabadult benned. Az egész tested tele lesz energiával, hagyd, hogy ez az energia a táncon keresztül fejeződjön ki. Igen fontos a tánc…” Osho

 

A ritmus a tánc – a tánc az élet

Kinek, mit jelent a tánc az életében. Erről kérdeztem hivatásos táncosokat, tánciskolák, táncszínházak vezetőit.

„Hogy mit jelent a tánc nekünk vagy bárkinek?

Szerintem mindenkinek mást, de talán a régi hagyományok, szokások a férfi női szerep újra átélése lehet a legnagyobb vonzerő. A hölgyek újból nők lehetnek a férfiak férfiak. Természetesen amikor odakerül a sor, hogy idegenek táncolnak akkor elsőre van egy meglepődés, de amikor ezt leküzdi az ember, onnantól kiszabadul a valódi énünk.

Hiszen a táncba magunkat adjuk, ami bennünk van kreativitás, érzelem, játékosság az megvalósul a táncban.

Ennek az elérése a cél szerintünk sokmindenkinél. Én nekem is anno ez így indult, akkor még fiatal voltam, párt szerettem volna, persze érdekelt a tánc is és ezért kezdtem el, most már 12 éve…  .

Összegezve mi jó a táncban: MINDEN”

Takács Attila
Salsa Revolution vezetője


„30 éve foglalkozom indiai klasszikus tánccal. Ennyi idő alatt egy ember hosszú utat jár be az életben. Tanul, fejlődik, alakul, alkot, lázad és megértővé válik.

Számomra a tánc a barátom, a tanárom, a támaszom mely ezen az úton elkísér.

Anyanyelv az alkotásban, igazodási pont a hétköznapokban és bölcs tanítómester fizikai és szellemi síkon egyaránt. Az elmúlt évtizedekben sokat változott a kapcsolatunk.

A kezdeti küzdelmeket felváltotta a nyitottság,az elfogadás és érdeklődés, a szabad alkotás.

Még van dolgunk egymással, közös utunk még tart és érdeklődve várom, hova vezet.”

Somi Panni, Sivasakti Kalánanda Táncszínház


tánc

 

„A tánc mindig is jelen volt az életemben, már kisgyermek korom óta vonzódtam a tánchoz. 

Számomra a tánc több mint betanult mozdulatsorok egymásutánja, érzések kifejezése, a lélek rejtett nyelve.

15 évvel ezelőtt alapítottam a Csillag Show Tánc Egyesületet, ahol továbbadhatom a tánc iránti szeretetemet, értéket, érzelmeket közvetíthetek táncosaimnak. Egyesületem számára a tánc a legfontosabb önkifejeződési módszer, melyet a világon mindenki nyelvtől függetlenül megért, emberek között kapcsolatot és összehangolódást teremt.

Amikor tánc közben nézem a tanítványaimat, látok megannyi fiatal szívet, melyek egy ritmusra dobognak.”

Nagy Ildikó
művészeti vezető
Csillag Show Tánc Egyesület


„Négyéves voltam, amikor kérésemre a szüleim elvittek az első táncórámra.

Az általános iskolai és a gimnáziumi évek alatt persze rengeteg lemondással járt, hogy a modern jazztáncot versenyszerűen folytattam, azonban egy percig sem gondolkoztam el azon, hogy abbahagyjam vagy hogy megbánjam az érte hozott áldozatokat. A tánc szeretete annyi mindennel kárpótolt cserébe. Csodálatos embereket ismerhettem meg, a külföldön megrendezett versenyek miatt pedig rengeteg helyre eljuthattam.

A tudás által érezhettem magam különlegesnek és válhattam ismertté a környezetemben.

Ha visszatekintek az elmúlt évekre, a tánc ott volt a mindennapjaimban, sokszor a gondolataimban is.

Táncoltam, ha boldog, dühös vagy szomorú voltam, táncoltam, ha kicsattantam az energiától, de akkor is, ha izomláz gyötört.

Ma már a műfaj tanításával is foglalkozom, és nagyon boldog vagyok, amikor ugyanaz a lelkesedés köszön vissza a tanítványaim arcáról, amit én is érzek, mert ez jelzi számomra, hogy a célom elértem.” 

Szén Lilla
ELTE Modern Jazztánc


„5 éve vezetem az ELTE Modern Jazztánc csoportját. Modern- , jazz- és kortárstáncot tanítok kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mindenkinek korosztályának és tehetségének megfelelően. Táncos pályafutásom 4 évesen kezdődött, ekkor a helyi ovistánc órákra jártam el, majd nem sokkal később váltottam és akrobatikus rock and roll-oztam 7 évig. Szinte minden hétvégén versenyeztünk, voltam magyar bajnok, nagyon szerettem.

A csapatban való munka, a mozgás szeretete, a szereplés öröme hajtott.

Később úgy gondoltam, hogy kipróbálnék még többféle táncstílust, így újra váltottam, és a showtánc és hiphop világába csöppentem. Néhány év után, úgy éreztem, hogy még mindig nem ez az, amiben ki tudom fejezni magam. Így egy évig klasszikus balett, moderntánc és latintánc órákra jártam. Ekkor már éreztem, hogy a klasszikus vonal lesz az, amiben magamat tudom adni, és ami illik a személyiségemhez.

Imádok táncolni, mert felszabadulok közben.

 Meg kell tanulni, hogy a talajjal és a körülötted lévőkkel való kontaktussal hogyan kell bánni, hogyan kell elengedned a tested, mert a legtöbb esetben jól meg kell válogatnod, hogy mikor melyik izmodat kapcsolod be és ernyeszted el. Ez egy nagyon nehéz feladat, ezt folyamatosan tanulni kell.

A változatosság egésze, az energiák használata, a légzés tudatossága teszi széppé a táncot, legyen az klasszikus balett, hip-hop vagy argentin tangó.

Nagy örömömet lelem a táncban, hogy a testemmel dolgozhatok, másoknak alkothatok. „

Wéber Edina
ELTE Modern Jazztánc

 

“Ha tudni akarod mi a tánc, ne a táncost nézd, légy te a táncos!”
Fred Astaire


A tánc nyelvét a világon mindenütt megértik.

Írta: Vrábel Ilona Éva
képek forrása: pixabay

Találatok: 38