A nyár végi, kora őszi éjszakai égbolt látványa különleges élmény az univerzum szerelmeseinek.

Akik a csillagos égboltban nem csak gyönyörködni szeretnének, hanem komolyabb ismeretekre is vágynak, azok augusztusban számtalan érdekes előadáson, éjszakai túrán, szervezett csillaglesen vehetnek részt.

Zselici Csillagpark

Az éjszakai égbolt a kezdetektől rabul ejti az emberiséget. A bolygók, csillagok, távoli galaxisok világát ősidők óta csodáljuk, kutatjuk. A tudományos projektek mellett a nagyközönség számára is egyre inkább betekintés nyerhető az univerzum titkaiba. Nem csak a tavaszi – amiről sajnos az idei járvány miatt lemaradtunk,- hanem a nyár végi, kora őszi égbolt is tartogat különleges élményeket, tapasztalatokat az univerzum szerelmeseinek.

Ha a csillagos égboltban gyönyörködni vágyók az alábbi belföldi tájakra ellátogatnak, egyedülálló látványban és maradandó emlékekben részesülhetnek.

Zselici Csillagpark

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud
2020.06.20-tól ismét nyitva!

A Zselici Csillagparkban az alacsony fényszennyezettség miatt a teljes égbolt megfigyelhető szabad szemmel is. A tematikus túrákon csillagász szakvezető ismerteti meg a résztvevőket az éjszakai égbolttal. A tisztásokon, ahonnan a legmegfelelőbb kilátás nyílik az éjszakai égboltra, a szakvezető bemutatja a fő látványosságokat, jelenségeket, sok érdekes, hasznos ismeretet nyújtva a résztvevőknek. Weboldal, információ

Csillagoségbolt-park, Hortobágy

A Csillagoségbolt-park látogatóit, különösen a nagyvárosokból érkezőket, sokszor meglepetésként éri a szabad szemmel is jól látható csillagokkal teleszórt esti égbolt és a nyári Tejút ezüst szalagként húzódó látványa. Míg a nagyvárosok központjából csak pártucat, az átlagos méretű településekről pedig pár száz csillag figyelhető meg  – többek között a fényszennyezés miatt -, addig a hortobágyi égbolt olyan, mint egy éjkék bársony telehintve többezer apró gyémánttal.  Az esti csillagtúrákon kívül távcsöves bemutatókkal és komolyabb ismeretterjesztő előadásokkal is várják az univerzum csodái iránt fogékony látogatókat a hortobágyi Csillagoségbolt-parkban. Weboldal, információ

Pannon Csillagda

Pannon Csillagda, Bakonybél
2020.06.19-től ismét nyitva!

A hazai legmodernebb csillagászati ismeretterjesztő élménycentrum a Pannon Csillagda távcsőparkkal, interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással, 3D-s planetáriumi műsorokkal. Kupolájában távcsöveken keresztül szemlélhetik az érdeklődők a bolygókat, galaxisokat, csillaghalmazokat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park csillagászai segítségével derült idő esetén megtekinthetők az aktuális csillagképek, bolygó szomszédjaink, a Hold kráterei, vagy épp egy szupernóva maradványai. Rossz idő esetén a csillagászati és űrkutatási kiállítás tárlatvezetésén és planetáriumi programokon vehetnek részt a látogatók, vagy kipróbálhatják a 3D mozi élményt a Mars meghódításáról. Az éjszakai programok regisztrációhoz kötöttek. Weboldal, információ

Bükki Csillagoségbolt-Park (fotó: Novák Richárd)

A növekvő érdeklődést figyelembe véve, több hazai nemzeti parkban is tartanak már csillagsétákat. Ilyen a fentieken kívül a A Duna-Ipoly Nemzeti Park augusztusi vezetett 4 órás Csillaghullás túrája, ahol a résztvevők távcsővel figyelhetik meg az égitesteket, csillagképeket.

A legújabb, a Bükki Csillagoségbolt-Park csillagászati látogatóközpontja, ami Répáshután épül. 2020. augusztus 14.-én Felsőtárkányban meteorles és csillagászati bemutató várja az érdeklődőket.

Akik a programokról előre szeretnének informálódni, azoknak segítséget nyújthat a magyarnemzetiparkok.hu összefoglaló oldal, ahol a tematikus kirándulások időrendben láthatók. A csillagséták bepillantást engednek a nemzeti parkok éjszakai világába is, a túravezetők irányításával pedig maradandó élményekben részesülhetnek az eseményeken résztvevők.

képek forrása: nemzeti parkok honlapja, facebook oldala

Találatok: 160