Patinás kávéházak időutazáshoz

A kávéházak elvarázsolt kis szigetek, ahol a legkülönfélébb emberek fordulnak meg, ahol századok jönnek-mennek, csak a beszélgetések zsongása, a csészék csilingelése, és az elmaradhatatlan kávéillat állandó.

A Kávé Világnapja

Szeptember 29. a világ egyik legnépszerűbb italának az ünnepe, a Kávé Világnapja. Ennek a sötét, aromás nedűnek a múltja visszanyúlik a 16. századba és még korábbra, izgalmas, díszes keretet pedig a kávéházak adnak neki. Itthon főleg a XIX. század volt a kávéházak fénykora. Az egykori klasszikus kávéházak közül szerencsére néhány még ma is létezik. A Kávé Világnapja egyben jó alkalom arra, hogy számba vegyük legszebb kávéházainkat, amiket sikerült átmenteni a jelenbe. Ezek a kávéházak elvarázsolt kis szigetek, ahol a legkülönfélébb emberek fordulnak meg, ahol századok jönnek-mennek, csak a beszélgetések zsongása, a csészék csilingelése, és az elmaradhatatlan kávéillat állandó.

A legtöbb, kávéházakat ismertető cikkben, és turisztikai kiadványban szereplő New York – Centrál – Művész Kávéházak szentháromságon kívül van még pár említésre méltó hely, ahova érdemes ellátogatni. Igazi időutazás mindegyik.

Café Párisi (nyitás: 1882.)

A Párisi Nagy Áruház gyönyörű Lotz-termében üzemelő Café Párisiban, Lotz Károly lenyűgöző freskói alatt Zsolnay porceláncsészékben szervírozzák a kávét. A grandiózus csillár, az aranyozott stukkók, hatalmas tükrök, antik gyertyatartók barokk kastélybelsőt idéznek. A klasszikus kávékínálat mellett – követve az új idők szelét – növényi italokból is lehet válogatni az arisztokratikus környezetben.

Múzeum Kávéház és Étterem (nyitás: 1885.)

Az Astoria és a Kálvin tér között a XIX. századba csöppenhet, aki betér a sarkon álló Múzeum Kávéházba. Az elegáns berendezés mellett itt is Lotz Károly mennyezetfreskójával lehet találkozni, továbbá a Zsolnay porcelángyár fali csempéi és az élő zongoramuzsika adják meg az alap hangulatot. A patinás környezetben már nem csak kávét kínálnak, hanem a klasszikus magyar konyha fogásait is.

Hadik Kávéház (nyitás: 1906.)

A Budapest 11. kerületében található Hadik Kávéház az 1920-as években élte fénykorát. Egyike volt Budapest híres irodalmi kávéházainak. Az enteriőr klasszikus, ízléses, az elrendezés kellemes, meghittebb beszélgetésekre is alkalmas. Napjainkban élénk kulturális élet zajlik falai között; irodalmi esteknek, koncerteknek, kiállításoknak ad helyet. Külön jó pontot érdemel, hogy az itallapon az egyes kávé fajták magyarázata is szerepel.

Cafe Astoria (nyitás: 1914.)

A több, mint 100 éves (idén 105) Astoria szálló földszintjén, az utcáról nyíló Cafe Astoria a klasszikus, nagypolgári kávéház és étterem elegye. Szerencsére felújításakor is figyeltek a hely eredeti kifinomult hangulatának megőrzésére; visszafogottan elegáns környezet, hatalmas kristálycsillárok, aranyozott tükrök, márványoszlopok fogadják a vendéget. A monarchia korában érezheti magát, aki ide ül be egy kávéra.

Hauer Cukrászda és Kávéház (nyitás: 1890.)

Talán nem annyira ismert hely a Hauer Cukrászda és Kávéház, mivel nem a belvárosban, “csak” a Rákóczi út közepén, két buszmegálló között található. Azonban érdemes ide betérni a szép, igényes környezet, és a finom cukrásztermékek miatt is. Eredeti, romantikus polgári hangulatát a sok viszontagság ellenére is sikerült megőriznie a Hauernek. A különleges pörkölésű olasz kávékeverékből készült kávéitalok mellett a hagyományos magyar sütemények – köztük a híres Hauer-krémes – is színesítik a kínálatot.

Említést érdemelnek még így a Kávé Világnapján azok a nem budapesti, és nem pár száz éves kávéházak is, amiknek a berendezése, hangulata sokat hozzá tesz a kávézás élményéhez.

Ilyen a Dömötör Cukrászda & Kávéház Sopronban, amelynek berendezése a századforduló hangulatát idézi. A hagyományos kávéházi elemek, a falborítás, a lámpák, a stukkó díszítések és a hangulatos galéria szép keretet ad a kávé élvezetének.

A győri Bécsi Kávéházban a kis kávéasztalok a hozzájuk illő székekkel, a lámpák, a régi időkből itt maradt süteményes vitrin, a rusztikus fogas azt a hagyományos kávéházi életérzést képviselik, ami minden valamire való kávé- és kávéház imádónak megdobogtatja a szívét, ha betér egy ilyen helyre.

A felsorolásból nem hiányozhat a tatai Cseke-tónál található elegáns Barta Kávéház, ahol igényes környezetben, Zsolnay porcelán csészékben és tányérokon szervíroznak a kerek asztalkákra, és ahol a sütemény és kávéillatú századelői hangulatban kicsit megáll az idő. Aki tudja értékelni az ilyesmit, látogasson el ide.

Hiszen legyen az sima espresso, cappuccino, ristretto, amerikai kávé, vagy latte a hagyományos, vagy az újhullámos vonalat követve, mi mással ünnepelhetnénk a Kávé Világnapját, ha nem jó kávéval egy hamisítatlan kávéházban.

 

képek forrása: Múzeum Kávéház, Hadik Kávéház, Barta Kávéház, Hauer Cukrászda és Kávéház, főkép: pixabay

Találatok: 34