gyógynövénykert

Ismét reneszánszát éli a gyógynövényekkel való foglalatoskodás, melyhez elsőrangú terepet biztosítanak a kedvező adottságú magyarországi tájak. Öt gyógynövénykert hazánkban, ahol sétát tehet, megismerkedhet a különböző növényekkel.

“Fűben, fában orvosság…” – mondták a régi öregek igen bölcsen.

Az utóbbi években ismét egyre többen keresik a természetes, vegyszer-és adalékmentes kozmetikumokat, élelmiszereket, gyógyszereket. Az ezekhez a termékekhez nélkülözhetetlen alapanyagoknak kiváló terepet biztosítanak a hazai tájak. Az európia 600 gyógy- és fűszernövény fajtából Magyarországon 330 gyógyhatású fajt tartanak számon. A következő öt gyógynövénykertet bármikor megtekinthetik az érdeklődők,

Gyógyító Völgy – Vértesacsa

Föngyöskert, Vértesacsa

A vértesacsai Gyógyító Völgyben erdei óvodát és erdei iskolát is üzemeltetnek. A kertben kialakított 9 pihenőhelyen szeretettel várnak minden csoportosan és egyénileg érkező látogatót. A hely jeles napokhoz kötődő programjait honlapján, a népi gyógyászati kalendáriumban lehet figyelemmel kísérni. A Föngyöskertben a látogatók a levendula sokrétű gyógyító hatásával is megismerkedhetnek.

Gyógynövénykert – Ópusztaszer

Szeri Gyógynövényház, és történeti kert

az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is olyan látványosságokkal bővült, mint a palánta nevelde a monostorkertben, a gyógynövény feldolgozó és a 2017 tavaszán elkészült oktatóközpont. A műemléki védettséget élvező Szer Monostornál a történeti kert kialakításával újra teljes pompájában látogatható a monostorkert. A fedett foglalkoztató épületben kapott helyet egy gyógynövény feldolgozó és szárító részleg, a palánta nevelde, valamint egy ökobolt is.

A Szeri Gyógynövényházban a látogatók betekintést nyernek a gyógynövénykultúrába, valamint bekapcsolódhatnak a fűszer és gyógynövények feldolgozásába és megismerhetik a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokat is.

Dr. Szalai Miklós Gyógynövény Tankert és Oktatóközpont – Halimba

Szalai Miklós Gyógynövénykert

A Veszprém megyei Halimba településen található gyógynövénykert egyedülálló, nagy fajszámú élő gyógynövénygyűjteményt foglal magában, méltón őrizve a „halimbai esperes” emlékét, hagyatékát. Dr. Szalai Miklós plébános egykori lakhelyén – az emlékházában és annak kertjében – rendezte be a helyi önkormányzat a Szalai Miklós Gyógynövénykert Bemutató- és Oktatóközpontot.

A környék jellegzetes gyógyfüveit bemutató kertet főként a májustól szeptemberig tartó időszakban érdemes meglátogatni, amikor a növények a legszebb állapotukban tekinthetők meg. Szakvezetésre is van lehetőség hétköznapokon 7-15 óra között.

Gyógynövénykutató Intézet Botanikus Kertje – Budakalász

Több száz gyógynövény fajt lehet megcsodálni, és tanulmányozni a budakalászi Gyógynövénykutató Intézet 3 hektáros területén. Ebben a kertben a gyógynövényeknek nagyjából 900 faja, alfaja, változata és fajtája él. A lenyűgöző gyűjtemény a tradicionális Kárpát-medencei gyógynövény-fajták és a közeli Pilis-Visegrádi hegység jellemző gyógynövényei mellett kiegészül a hazai védett gyógynövényekkel is. A beültetett és felnevelt növények között több természetvédelem alatt áll, így a gyűjtemény egyben élő génrezerváció is.

A botanikus kert előzetes bejelentkezéssel szakvezetéssel látogatható, hétköznap 10-15 óra között. A bemutatókertet egy üvegházi gyűjtemény is kiegészíti.

Fitofarm – Monor

Fitofarm, Monor

Érdemes megemlíteni, és persze meglátogatni is Monoron, a szakorvosi rendelő előtt kísérleti jelleggel létrehozott, jelenleg egyetlen (!) közösségi gyógynövénykertet. Az a Fitofarm, ahol a közel 50 gyógyhatású növény megismerését tájékoztató táblák segítik. A kert bármikor felkereshető, önállóan bejárható, de szakvezetés is kérhető.

Írta: Vrábel Ilona Éva

Köszönet a Vértesacsai Föngyöskertnek, Halimbának, és az Ópusztaszeri Emlékparknak az együttműködésért.

képek forrása: Föngyöskert, Ópusztaszer, Halimba, Fitofarm

Találatok: 78